MŮJ PŘÍBĚH

Jak to všechno začalo?

LÉTAJÍCÍ PIVOVAR

KOŘENÁČ je „létající“ pivovar, který „zahnízdil – zakořenil“ ve spřáteleném Hukvaldském minipivovaru v Dolním Sklenově (Frýdecko - Místecko).

Naše spolupráce s minipivovarem v Dolním Sklenově, který vaří vynikající pivo již od roku 2003, začala v roce 2012, kdy jsme jejich piva prodávali v naší pivotéce ve Frýdlantě nad Ostravicí kde si našla spousty příznivců. Mimochodem Pivotéka v roce 2016 našla nového majitele, kterému se daří dodnes.

Vařením piva jsem se dlouhodobě zabýval v domácím prostředí až jsem jednou, kde jinde, než u piva dostal nápad, uvařit si pivo podle vlastní receptury v minipivovaru. A není náhodou, že výběr minipivovaru padl právě na ten Hukvaldský, protože jen dobří lidé, umí uvařit dobré pivo.

Dodal jsem recepturu a 29.1.2022 jsme uvařili spolu s místním sládkem Petrem Kročou, který pomohl nejednomu začínajícímu pivovarníkovi, nultý Kořenáč – 12°…po vykvašení a uzrání v ležáckých tancích, jsme měli možnost okusit první pivo. Hlavně nás zajímala výsledná chuť kombinací chmelů Chinook, Kazbek a Žateckého poloraného červeňáku (ŽPČ). Hořkost Chinooku a vůně Kazbeku a ŽPČ byla jedinečná a proto jsem dal ochutnat i mým kamarádům - pivním fajnšmekrům, přátelům a známým. Ohlas byl velký a všichni se ptali, kdy uvařím další pivo. V letní sezóně 2022 moc prostoru nebylo. Sešli jsme se proto opět v Hukvaldském minipivovaru až 22.10.2022. Tentokrát jsem jako dominantní chmele použil odrůdy Agnus a Harmonii a přidal ŽPČ a byl tu Kořenáč I. – Agnus Dei 12,9°. Toto výrazně hořké pivo jsem po uzrání v ležáckých tancích vyprodal do 10 dní a poptávky stále neměly konce.

Po tomto ohlasu jsem se rozhodl navařit dalšího Kořenáče v Hukvaldském minipivovaru a to dne 17.2.2023. Tentokrát jsem použil chmely Boomerang a Kazbek a opět přidal ŽPČ…a na světě je dubnový Kořenáč 12 °s názvem ČAGAN

Můj směr je jasný – budu vařit kvalitní, pitelná spodně kvašená piva, zejména ležáky a piva speciální typu Märzen, Bock atd…nechci kvantitu, ale hlavně kvalitu!

Budu snoubit chutě a vůně chmelů a sladů tak, abych mohl pokaždé nabídnout jiný, zajímavý druh spodně kvašeného piva. Věřím, že v dnešním „boomu“ svrchně kvašených piv, si jistě i Vy najdete cestu a rádi ochutnáte poctivé spodně kvašené pivo! A na to se všichni napijme – NA ZDRAVÍ!